Subspace nedir? Bu metin, "nasıl yapılır" kılavuzu değil, sadece bilgi amaçlı düzenlenmiş bir yazıdır. Akılda tutulması gereken şey: "sub-space deneyimi yaşamak" herhangi bir sahnede olması gereken bir durum (zorunlu) değildir ve ne itaatkâr subsapace'e girmek ne de efendi bu deneyimi yaşatmakla mükelleftir. Bu şekilde bir koşullama yapılması sahneyi çok kötü bir deneyim haline getirebilir.

Subspace Nedir? Tanımı (Subspace, Flying veya Uçmak ta denir)

Subspace nedir; Genellemek ve basit bir şekilde tanımlamak gerekirse; subspace, dominant ile ilişkiye giren itaatkar / köle arasındaki psikolojik ve fiziksel duyarlılık durumunun değişmesidir. Bunu şu şekilde örnekleyebiliriz: Bir çaydanlık düşünün. Suyu koyup ocağı yaktınız. Suyun ısınmaya başladığı seviyeyi, seansın başladığı ilk anlar olarak, suyun kaynama noktasına ulaştığı zamanı da subspace olarak düşünün. 100 santigrat derecelik ısı subspace ve genellikle bir seansta köle veya itaatkarın ulaştığı maksimum seviyeyi de (genelleme olarak) 80 santigrat olarak düşünün.

Kısacası çok az kişi subspace deneyimini yaşayabilir ve o kaynama noktasına ulaşabilir. Bu kaynama noktasında (bu aslında hem D-tipi hem de s-tipi için ayrı ayrı oluşabilir, yani D ve s tipleri subspace deneyimini aynı anda yaşayabilir, fakat Dom-space seviyesi ile subspace seviyesi farklıdır. Dom-Space konusunu bilahare yazmaya çalışacağım) itaatkar fiziksel çevre, zaman ve acı hissini kaybeder. O artık - tabiri caiz ise - trans halindedir. Nerede olduğunu, hangi zaman diliminde bulunduğunu ve sırtına inen kırbacın verdiği acı hissini kavrayamaz. Sadece efendisinin sesini ve komutlarını duyar (seanslarda güvenli kelimeler son derecede önemlidir, ancak subspace'teyken itaatkar/köle tutarsız hale gelebilir ve tüm yetkinliklerini kaybedebilir. Dolayısıyla, güvenli kelimeler tamamen işe yaramaz hale gelir.). Bazı durumlarda bu algısını da kaybedebilir.

Klinik olarak ise, subspace, "bir seans sırasında yoğun acı yaşandığında vücudumuzun; epinefrin(1), endorfin(2) ve enkefalinlerin(3) salgılanmasıyla oluşan hissizlik durumudur" şeklinde tanımlanabilir. Sinir sistemimizin bu tepkiyi vermeye başlaması ile aşamalı olarak vücudumuza doğal olan bu kimyasallar salınmaya başlar. Mesela kırbaç darbelerinin şiddeti arttıkça sinir sistemimiz acıyı azaltmak için endorfin salgılamaya başlar ve bu şekilde devam eder.  Bunlar sırayla, metabolizma üzerinde morfin benzeri bir etki oluşturarak, (ve bu da yukarıda atıfta bulunulan trans benzeri koşulu oluşturur) itaatkarın ağrı toleransını arttırır. Bu çoğunlukla itaatkâr tarafından neredeyse bedensel olmayan bir deneyim olarak ifade edilir; bu noktada gerçeklikten kopmuş gibi hissederler. Subspace'in derin seviyelerine ulaştıkça bir çok itaatkâr acı hissini ve fiziksel çevre ile ilişkisini kaybedebilir, trans durumu (koşullara bağlı olarak) uzayabilir. Dolayısıyla, Dominant'ın itaatkar veya  kölesini sub-space'ten çıkartabilecek (sub-drop) bilgi ve yetkinliğe de sahip olması ve sonrasında yapacağı "aftercare" konusunda da bilgili olması zaruridir.

Bu trans halinin bazen saatler hatta günlerce sürdüğü yolunda pek çok makale okumuş olsam bile ben henüz böyle bir şeye rastladığımı söyleyemem. Ama şu bir gerçek ki, vücudumuzun salgıladığı bu doğal uyuşturucular, seansın şiddeti ve psikolojik durumuna bağlıdır.  Vücudumuz o denli yoğun ve ani bir şekilde bu kimyasalları üretir ki, bu da (uzun süre sigara içmediğiniz bir zaman dilimi düşünün ve günler sonra bir sigara yaktığınızı.. İlk hissedeceğiniz birden baş dönme ve uyuşukluk olacaktır.) bizim fiziksel olarak (özellikle de alışık olmayanlar için. Sporcular, macera sporcuları vs gibi.. Evet birde junkiler.) bir sarhoşluk hali yaşamamıza sebep olur.

BDsM dünyasında subspace deneyimi yaşamak herkesin hayalidir. Bu inanılmaz derecede güçlü ve benzersiz bir deneyimdir. Daha önceden yazdığım "Acı Eşiğini Yükseltmek" yazımdaki gibi, sınırları zorlamak ve en üst sınıra ulaşmak demektir. Pek çok kişi bu deneyimin SM ilişkilerinde mümkün olduğunu söylese bile buna katılmıyorum. Herkesin bir üst limiti ve bu limite yaklaşıldığında da sinir sistemimizin üreteceği kimyasalları bulunuyor. Bu yüzden bu sadece herhangi bir ilişki veya oryantasyona bağlı bir durum değil.

Subspace'te ki bir itaatkar bu durumdan çıkmaz istemez. (Ben olsam bende istemem ya :)) Deneyiminin devam etmesi için de seansı uzatmak ve mümkün olduğunca bu ruh halinde kalmak ister. Unutulmaması gereken konu şu dir ki doğal bile olsa "bir bağımlı, bağımlıdır". Vücudun ürettiği morfin (endorfin) çekici gelecek ve bu deneyim yaşanmaya devam ettikçe de bağımlılık tetiklenecektir. O yüzeden sub-space süresini uzun tutmamalı ve sub-drop ile bu ruh halinden çıkartmalısınız.

 Terimler

  1. Epinefrin, Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Tabiatta bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.
  2. Endorfin hormonu, insan vücudunda oluşan ağrılar ve acıların oluştuğu zaman salgılanan bir hormondur. Acıların ve ağrıların bastırılması konusunda hormonun önemli görevleri bulunur. Hormon sadece yaralanmalar sonucunda oluşan sorunlarda değil vücutta var olan sancılar ve diğer ağrılarda işe yarar.
  3. Enkefalin, beyin ve omurilikten salgılanan ve acı önleyici olarak faaliyet gösteren uyuşturucu özellikleri olan doğal kimyasal

Sonraki İlişkili Konular;

  • Sub-Space Nasıl Hissedilir?
  • Dom-Space Nedir?
  • Sub-Drop Nedir?
Tags:
2 Yorum
  1. Adsız 6 sene önce

    Bu çok farklı bir duygu kelimelere dökebilmek çok zor, makale bu durumun sadece sonuç kısmına odaklanmış oysaki bu durumun yaşanması günlük hayatta mevcuttur.Bu sadece odak noktası ile ilgilidir.SM ilişkilerinde şişenin ağzı kapalı halde bardağa su koymaya çalışan kişi'de bu durumu anlık yaşamış ama anlamamıştır.

  2. Mr.Boring DS 6 sene önce

    Yorum için teşekkürler ama sanki bir karışıklık yaşamışsınız; yazının adı "Nirvana'ya Ulaşmak – Subspace – Bölüm 1" (bölüm -1 kısmına dikkat lütfen) ve bu yazıda anlatılan tek şey "Sub-space Tanımı". zaten o da yazının alt başlığı. Haliyle odaklanılan tek şey tanımını yapmaktı :).

    Sağlıcakla.

Bir Cevap Bırakın

İçerikler izinsiz alınamaz, kopyalanamaz. ©2024 BDSM Kültürü  |  Instagram  |  Twitter

New Report

Close

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account

Üyelik Sözleşmesi
Herkesin topluluğumuza katılma ve görüşlerini ve bilgilerini sınırsızca paylaşma gücüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BDSM Kültürü topluluğun tüm üyelerini korumak amacıyla sonsuz bir özgürlükten ziyade, başkalarının sınırlarını ihlal etmeyecek özgürlük tanımını kabul eder. BDSM Kültürü Kuralları, Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları toplu halde, kullanıcıların BDSM Kültürü\\\'nün hizmetlerine, etkinliklerine, performanslarına erişim ve kullanımının tabi olduğu \\\"BDSM Kültürü Kullanıcı Sözleşmesi\\\"ni meydana getirir. BDSM Kültürü\\\'nün online hizmetlerini kullanan, etkinliklerine, sosyal buluşmalarına, munchlarına erişen / katılan veya bu hizmetleri kullanan herkes BDSM Kültürü Kuralları\\\'nda açıklanan politikalara uymak zorundadır. Aksi halde, BDSM Kültürü, kendi çatısı altındaki topluluk üyelerini korumak için aşağıda belirtilen temel olay durumlarında, söz konusu yaptırımları uygulayabilir:
  • Topluluk üyelerinden herhangi birisi hakkında asılsız, dayanaksız veya ispatsız suçlamalarda bulunmak durumunda BDSM Kültürü tüm sosyal ve online etkinliklerine katılımınız engellenir.
  • Online veya fiziksel herhangi bir etkinlik, sosyal bir buluşmada herhangi birini taciz etmek, beden, inanç, cinsiyet, ırk, oryantasyon pozitif görüşlerimizin karşıtı bir tavır sergileyen ve rahatsızlık verenler etkinliklerimizden veya online hizmetlerimizden daimi bir şekilde men edilir.
  • Kendisi hakkında hatalı, aldatıcı bilgi verenler veya verdiğinden şüphe duyulanlardan bilgilerinin doğrulanması istenebilir
  • Online hizmetlerimizde mesajlaşma yoluyla taciz, tehdit, saldırı gibi davranışlar  sonucunda hesabınız blok edilir ve blok süresince herhangi bir etkinliğe katılmanız engellenir.
  • Topluluk içinde üyelerle session, organizasyon, seans başlıkları altında ticari amaç güden kişiler BDSM Kültürünün tüm etkinlik ve hizmetlerinden uzaklaştırılır.
  • Topluluk üyelerinden herhangi birine zarar verecek her türlü eylem kınanır ve zarar gören kişinin şikayetleri doğrultusunda gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlara kişilerle müzakere edilerek karar verilir.
Zaman zaman bu Kuralları değiştirmemiz gerekebileceğini ve değişiklik hakkımızı her zaman saklı tuttuğumuzu lütfen unutmayın.

İçerik Sınırları ve BDSM Kültürü Hizmetlerinin Kullanımı

BDSM Kültürü başkasına ait görseli kendisininmiş gibi kullanan, bundan ticari veya bireysel kazanç elde etmek isteyen herkese karşı mesafeli davranır ve bunların gerçekleşmesi durumunda uyarılarak kaldırılması veya düzeltilmesi istenir. Kaldırılmadı ve düzeltilmedi ise hesabı askıya alınır. Başkalarına ait ve telif haklarıyla korunan içeriklere izin verilmez. Politika, siyaset ve din gibi konularda, başkalarının fikirlerine saygı duymayan, inanç özgürlüklerinin karşıtı beyanatlar veren veya yazan kim olursa olsun hesabı belirli bir süre askıya alınır ve gerekmesi halinde kapatılır.

Yasa dışı faaliyetler

Hizmetlerimiz, etkinliklerimiz, yasa dışı amaçlarla veya yasa dışı etkinliklerin sürdürülmesi için kullanılamaz. BDSM Kültürü ve etkinliklerini bir zemin olarak kullanarak, bu davranışları sergileyen kişi veya kişiler hakkında gerekli mercilere bilgi verilir ve takip edilir.

Ele geçirilen içeriğin dağıtılması

Kişisel bilgiler içeren, ele geçirme yoluyla ulaşılan ve insanları zarara veya tehlikeye uğratması muhtemel ya da ticari sırlar bulunduran içerikleri doğrudan dağıtmak üzere hizmetlerimizin veya etkinliklerimizin kullanılmasına izin vermeyiz. Ele geçirilen içeriğin doğrudan dağıtılması, bu içeriğin internette veya sitemizde yayınlanması ya da başka web sitelerinde barındırılan ele geçirilmiş içeriğe doğrudan bağlantı verilmesi anlamına gelir.

Etkinliklere Katılım

BDSM Kültürü etkinliklerine, kayıtlı her üye katılabilir. Etkinliklere katılmak için ilk kez başvuran her hesap titizlikle incelenir ve gerekli olması durumunda telefon veya yüz yüze görüşme talep edilerek topluluğun diğer üyelerinin güvenliği sağlanmaya çalışılır. Bu şartı kabul etmeyen hesaplar askıya alınır veya bloklanır. Etkinlikler herhangi bir sosyal buluşmadan farklı değildir. İnsanların tanışmaları, gündemdeki konulardan konuşmaları, birlikte bir şeyler içilmesi hedeflenmiştir. Farklı beklentilerle bu buluşmalara katıldığı tespit edilen veya topluluk üyelerimizden birinin güvenlik endişeleri oluşması durumunda, şikayetler dikkatlice incelenir ve taraflara bildirilir.

Taciz İçeren Davranışlar

Birini hedef alarak taciz eden ya da rahatsızlık veren davranışlarda bulunamaz veya başkalarını buna teşvik edemezsiniz. Başka birine sataşma, tehdit etme veya susturmaya yönelik teşebbüsleri taciz içeren davranış olarak kabul ediyoruz. Karalama veya benzer bir dil kullanan, kişiyi hedef alan aşırı agresif hakaretlere karşı oldukça hassasız. Bazı kişiler belirli ifadeleri saldırgan olarak değerlendirse de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı her durumda önlem almayacağımızı lütfen unutmayın. [kleo_divider type=\"full|long|double|short\" double=\"yes|no\" position=\"center|left|right\" text=\"\" class=\"\" id=\"\"]
Üyelik sözleşmesini kabul ediyorum