BDSM Psikolojisi
50 Shades of Gray daha nazik söylemlerle BDSM’yi halka indirdi. Yayınlandığından bu yana, New York Times gibi bilinen gazeteler BDSM ile alakalı başlıklar yayınladı. Şuan Harvard Üniversitesi rızaya dayalı Sadizm-Mazoşizm ile ilgilenen lisans öğrencileri grubuna ev sahipliği yapmaktadır.

50 Shades of Gray ile bilimsel düzeyde, BDSM hakkında farkındalık oluşturmak için uygun koşullar yaratılmış oldu. Bunu kimler yapar? Neler yaparlar? Ve bunu yaşayan insanlar üzerindeki etkileri nelerdir ?

1.Ne kadar İnsan BDSM ile ilgileniyor ?

BDSM Bondage
Araştırmacılara göre, %2 ila %62 arasında. Bu rakamsal araştırmaları yapan anketörler muhtemelen yeni bir iş arayacak gibi görünüyor. Fakat insanlara seks alışkanlıkları hakkında sorduğumuzda, soruların cevapları tüm farkı ortaya koyuyor.

Geçmişte, Juliet Richters ve meslektaşları (2008) Avustralya'da yaptıkları araştırmada katılımcılara son 12 ayda BDSM ile ilgili bir deneyim yaşayıp yaşamadığını sordu. Kadınların %1.3’ü, erkeklerin ise %2.2’sinin cevabı evet idi.

Yakın geçmişte ise, Christian Joyal ve meslektaşları (2015) 1500’ün üzerinde kadın ve erkek bireylere seksüel fantazileri hakkında sorular sordu. Kadınların %64.6’sı, erkeklerin ise %52.3’ü seksüel domine edilmekten hoşlandıklarını ifade ettiler. Ve kadınların 46.7’si ile erkeklerin %59.6’sı seksüel domine etmekten hoşlandıklarını ifade ettiler. Neticede, kadınların ve erkeklerin önemli bir azınlığının BDSM ile ilgili fantazilere sahip olduğuyla veya deneyim yaşadıkları sonucuna ulaşabiliriz.

2.Bu insanlar hasta mı ?

Freud’a göre, cevap açıkça evet: BDSM ile ilgilenen veya ilgisini çeken insanlar tedavi görmeli ( Tesadüftür ki tedavide, Fraud ve çevresi tarafından yapılmalı.)
 
Fakat yeni araştırmalar farklı şeylerden bahsediyor.

Pamela Connolly (2006) BDSM eğilimlilerini, 10 adet psikolojik bozukluğa göre belirli normlar çerçevesinde karşılaştırdı. Normatif örneklerler karşılaştırıldığında, BDSM eğilimlilerin normatiflere göre çok daha az seviyede depresyon, anksiyete, travmatik stres bozuklukları, psikolojik sadizm, psikolojik mazoşizm, borderline ve paranoyaya sahip oldukları gözlenmiştir. (Narsist ve asosyaller ile aynı seviyede obsesif kompülsif bozukluk gözlemlenmiştir.)

Benzer şekilde, Andreas Wismeijer ve Marcel van Assen (2013) BDSM ile ilgilenenleri ve ilgilenmeyenleri ana kişilik özellikleri kapsamında karşılaştırmıştır. Sonuçlar, BDSM eğilimine sahip olanların, olmayanlara kıyasla daha sosyal-dışa dönük, vicdan sahibi, yeni deneyimlere açık ve iyi niyetli olduğunu sergilemiştir. Ayrıca BDSM eğilimlilerin daha az seviyede nörotisizm ve kaybetme korkusu-hassasiyetine sahip oldukları kanısına varılmıştır. Ortaya çıkan tek olumsuz özellik ise BDSM ilgililerinin, ilgili olmayanlara kıyasla daha az sempatik ve ilgi çekici oluşudur.
Sadizm ve mazoşizm eğilimine sahip tüm bireylerin, psikolojik rahatsızlığa sahip oldukları söylenemez. Zihinsel Bozuklukların Tanı ve İstatistiksel El Kitabı’nın son versiyonu (DSM-5), seksüel sadizm ve seksüel mazoşizmi potansiyel tanı olarak halen içermektedir. Fakat şu an bu tanı, “kişinin sadizm ve mazoşizmi, sadece seksüel boyutta tutması ve sosyal hayatı yürütmesine engel olmaması halinde” hastalık olarak kabul edilmemektedir.

3.Onlar Ne Yapar?

Tüm araştırmacılar (Alison, Santtila, Sandnabba, & Nordling, 2001) ve BDSM ilgilileri, BDSM aktivitelerini kategorize ettiler. Bunlar, fiziksel kısıtlama (bağlamak, kelepçeler, zincirler…); fiziksel acı (kırbaçlamak, sopa ile dövmek, deriyi mandalla sıkıştırmak…); aşağılamak (sözlü aşağılama, ağız tıkaçları…); ve diğer cinsel davranışlar şeklindeydi.

4. BDSM’nin insanlar üzerinde etkisi nedir ?

Araştırma ekibinin üzerinde durduğu ve araştırmakta olduğu temel sorulardan biri budur. BDSM ilişkilerinde, “bottom” diye adlandırılan ve bağlı olan şahıs uyarılar ve emirler alır. “Top” diye adlandırılan şahıs ise emirler, uyarılar ve direktifler verir. Bu iki karakterin fizyolojik ve psikolojik değişken aralıklarını, etkileşim öncesi ve sonrası olarak ölçümledik. Her iki karakter de, etkileşimin başından sonuna kadar ilişki yakınlığında artış ve psikolojik stresin azaldığı yönünde ifadede bulundular. Fakat “bottom” karakteri kortizol hormonları ile ölçülen fizyolojik stres artışları gösterdi (Sagarin et al., 2009). Psikolojik stres ile fizyolojik stres arasında bağlantının kesilmesini çok ilginç bulduk ve “bottom”un hipnotik transa girip girmediğini merak ettik.

Bu teoriyi test etmek için, “top” veya “bottom” olan rastgele “switch” karakterler belirledik. (Switch karakterler BDSM ilişkilerinde “bottom” ve “top” olarak iki rolde de bulunabiliyorlar.) Sonuç olarak, “bottom” veya “top” karakterlerin her ikisinin de hipnotik transa girdiğini gözlemledik, fakat iki karakterde birbirinden farklı hipnotik trans izlenmiştir. “Bottom” karakterindeki hipnotik trans durumu; acıda hafifleme, duygu kaymaları, sükunet hissi, orada ve o an yaşayan hisler ve zamansal çarpıtma ve bozulma hisleriyle ilişkili olarak “Geçici Hipofrontalite” gözlenmiştir. “Top” karakterde ise tam tersi şekilde; dikkat odaklanması ile beraber özgüven ve farkındalıkta an'a odaklanma, ayrıca yaşanılan sahnenin dışındaki görev yerine getirme bilincinde azalmalarla ilişkili olarak “Flow” (Csikszentmihalyi, 1991) ismiyle bilinen hipnotik trans durumu gözlenmiştir. Keyif verici türde olan bu hipnotik transın, BDSM faaliyetlerine katılmak için sahip oldukları motivasyonlardan biri olduğunu düşünmekteyiz.

Kaynaklar

  • Human sexuality journals such as Archives of Sexual Behavior and the Journal of Sex Research
  • Organizations such as the Kinsey Institute, the Society for the Scientific Study of Sexuality (SSSS) and the Community-Academic Consortium for Research on Alternative Sexuality (CARAS)
  • Advocacy organizations such as the National Coalition for Sexual Freedom (NCSF)
  • Community organizations such as the Society of Janus and the Arizona Power Exchange
  • Books such as Jay Wiseman’s SM 101: A Realistic Introduction

Başvurular

  • Alison, L., Santtila, P., Sandnabba, N. K., & Nordling, N. (2001). Sadomasochistically-oriented behavior: Diversity in practice and meaning. Archives of Sexual Behavior, 30, 1–12.
  • Ambler, J. K., Lee, E. M., Klement, K., R., Loewald, T., Comber, E., Hanson, S. A., Cutler, B., Cutler, N. & Sagarin, B. J. (under review). Sadomasochism as a path to altered states of consciousness.
  • Connolly, P. H. (2006). Psychological functioning of bondage/domination/sado-masochism (BDSM) practitioners. Journal of Psychology and Human Sexuality, 18, 79-120.
  • Csikszentmihalyi, M. (1991). Flow: The psychology of optimal experience. New York: Harper Collins.
  • Dietrich, A. (2003). Functional neuroanatomy of altered states of consciousness: The transient hypofrontality hypothesis. Consciousness and Cognition, 12, 231-256.
  • Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. (2015). What exactly is an unusual sexual fantasy? Journal of Sexual Medicine, 12, 328-340.
  • Moser, C., & Levitt, E. E. (1987). An exploratory-descriptive study of a sadomasochistically oriented sample. Journal of Sex Research, 23, 322–337.
  • Richters, J., de Visser, R. O., Rissel, C. E., Grulich, A. E., & Smith, A. M. A. (2008). Journal of Sexual Medicine, 5, 1660-1668.
  • Sagarin, B. J., Cutler, B., Cutler, N., Lawler-Sagarin, K. A., & Matuszewich, L. (2009). Hormonal changes and couple bonding in consensual sadomasochistic activity. Archives of Sexual Behavior, 38, 186-200.
  • Wiseman, J. (1996). SM 101: A realistic introduction. San Francisco: Greenery Press.
  • Wismeijer, A. A. J. & van Assen, M. A. L. M. (2013). Psychological characteristics of BDSM practitioners. Journal of Sexual Medicine, 10, 1943-1952.
------------------------------
Ph.D. Joe Magliano
The Wide Wide World of Psychology
Makale Tarihi: 05 Şubat 2015
-----------------------------
[/rml_read_more]
Tags:
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

İçerikler izinsiz alınamaz, kopyalanamaz. ©2024 BDSM Kültürü  |  Instagram  |  Twitter

New Report

Close

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account

Üyelik Sözleşmesi
Herkesin topluluğumuza katılma ve görüşlerini ve bilgilerini sınırsızca paylaşma gücüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BDSM Kültürü topluluğun tüm üyelerini korumak amacıyla sonsuz bir özgürlükten ziyade, başkalarının sınırlarını ihlal etmeyecek özgürlük tanımını kabul eder. BDSM Kültürü Kuralları, Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları toplu halde, kullanıcıların BDSM Kültürü\\\'nün hizmetlerine, etkinliklerine, performanslarına erişim ve kullanımının tabi olduğu \\\"BDSM Kültürü Kullanıcı Sözleşmesi\\\"ni meydana getirir. BDSM Kültürü\\\'nün online hizmetlerini kullanan, etkinliklerine, sosyal buluşmalarına, munchlarına erişen / katılan veya bu hizmetleri kullanan herkes BDSM Kültürü Kuralları\\\'nda açıklanan politikalara uymak zorundadır. Aksi halde, BDSM Kültürü, kendi çatısı altındaki topluluk üyelerini korumak için aşağıda belirtilen temel olay durumlarında, söz konusu yaptırımları uygulayabilir:
  • Topluluk üyelerinden herhangi birisi hakkında asılsız, dayanaksız veya ispatsız suçlamalarda bulunmak durumunda BDSM Kültürü tüm sosyal ve online etkinliklerine katılımınız engellenir.
  • Online veya fiziksel herhangi bir etkinlik, sosyal bir buluşmada herhangi birini taciz etmek, beden, inanç, cinsiyet, ırk, oryantasyon pozitif görüşlerimizin karşıtı bir tavır sergileyen ve rahatsızlık verenler etkinliklerimizden veya online hizmetlerimizden daimi bir şekilde men edilir.
  • Kendisi hakkında hatalı, aldatıcı bilgi verenler veya verdiğinden şüphe duyulanlardan bilgilerinin doğrulanması istenebilir
  • Online hizmetlerimizde mesajlaşma yoluyla taciz, tehdit, saldırı gibi davranışlar  sonucunda hesabınız blok edilir ve blok süresince herhangi bir etkinliğe katılmanız engellenir.
  • Topluluk içinde üyelerle session, organizasyon, seans başlıkları altında ticari amaç güden kişiler BDSM Kültürünün tüm etkinlik ve hizmetlerinden uzaklaştırılır.
  • Topluluk üyelerinden herhangi birine zarar verecek her türlü eylem kınanır ve zarar gören kişinin şikayetleri doğrultusunda gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlara kişilerle müzakere edilerek karar verilir.
Zaman zaman bu Kuralları değiştirmemiz gerekebileceğini ve değişiklik hakkımızı her zaman saklı tuttuğumuzu lütfen unutmayın.

İçerik Sınırları ve BDSM Kültürü Hizmetlerinin Kullanımı

BDSM Kültürü başkasına ait görseli kendisininmiş gibi kullanan, bundan ticari veya bireysel kazanç elde etmek isteyen herkese karşı mesafeli davranır ve bunların gerçekleşmesi durumunda uyarılarak kaldırılması veya düzeltilmesi istenir. Kaldırılmadı ve düzeltilmedi ise hesabı askıya alınır. Başkalarına ait ve telif haklarıyla korunan içeriklere izin verilmez. Politika, siyaset ve din gibi konularda, başkalarının fikirlerine saygı duymayan, inanç özgürlüklerinin karşıtı beyanatlar veren veya yazan kim olursa olsun hesabı belirli bir süre askıya alınır ve gerekmesi halinde kapatılır.

Yasa dışı faaliyetler

Hizmetlerimiz, etkinliklerimiz, yasa dışı amaçlarla veya yasa dışı etkinliklerin sürdürülmesi için kullanılamaz. BDSM Kültürü ve etkinliklerini bir zemin olarak kullanarak, bu davranışları sergileyen kişi veya kişiler hakkında gerekli mercilere bilgi verilir ve takip edilir.

Ele geçirilen içeriğin dağıtılması

Kişisel bilgiler içeren, ele geçirme yoluyla ulaşılan ve insanları zarara veya tehlikeye uğratması muhtemel ya da ticari sırlar bulunduran içerikleri doğrudan dağıtmak üzere hizmetlerimizin veya etkinliklerimizin kullanılmasına izin vermeyiz. Ele geçirilen içeriğin doğrudan dağıtılması, bu içeriğin internette veya sitemizde yayınlanması ya da başka web sitelerinde barındırılan ele geçirilmiş içeriğe doğrudan bağlantı verilmesi anlamına gelir.

Etkinliklere Katılım

BDSM Kültürü etkinliklerine, kayıtlı her üye katılabilir. Etkinliklere katılmak için ilk kez başvuran her hesap titizlikle incelenir ve gerekli olması durumunda telefon veya yüz yüze görüşme talep edilerek topluluğun diğer üyelerinin güvenliği sağlanmaya çalışılır. Bu şartı kabul etmeyen hesaplar askıya alınır veya bloklanır. Etkinlikler herhangi bir sosyal buluşmadan farklı değildir. İnsanların tanışmaları, gündemdeki konulardan konuşmaları, birlikte bir şeyler içilmesi hedeflenmiştir. Farklı beklentilerle bu buluşmalara katıldığı tespit edilen veya topluluk üyelerimizden birinin güvenlik endişeleri oluşması durumunda, şikayetler dikkatlice incelenir ve taraflara bildirilir.

Taciz İçeren Davranışlar

Birini hedef alarak taciz eden ya da rahatsızlık veren davranışlarda bulunamaz veya başkalarını buna teşvik edemezsiniz. Başka birine sataşma, tehdit etme veya susturmaya yönelik teşebbüsleri taciz içeren davranış olarak kabul ediyoruz. Karalama veya benzer bir dil kullanan, kişiyi hedef alan aşırı agresif hakaretlere karşı oldukça hassasız. Bazı kişiler belirli ifadeleri saldırgan olarak değerlendirse de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı her durumda önlem almayacağımızı lütfen unutmayın. [kleo_divider type=\"full|long|double|short\" double=\"yes|no\" position=\"center|left|right\" text=\"\" class=\"\" id=\"\"]
Üyelik sözleşmesini kabul ediyorum