Daha önceki yazılarımda referans olarak kullandığım; Parafili ve DSM (Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı) ile ilişkisi nedeniyle makaleyi yayınlamak gerekliliğine inanıyorum. Yorum ve değerlendirmeleri size bırakıyorum. İyi okumalar.

Cinsel suçlar toplumun gündemini oluşturan, oldukça yankı uyandıran olaylardır. Televizyon ve gazetelerde bu tür olaylarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Küçük çocukları kaçıranlar, reşit olmayan kız çocuklarıyla beraber olan erkekler, benzer bir şekilde reşit olmayan erkek çocuklarıyla beraber olan kadınlar, plajlardaki röntgenciler, otobüslerdeki fortçular..

Bu tür olaylar çoğunlukla toplum vicdanını rahatsız eden olaylardır. Toplum, sözü geçen cinsel aktivitelerde bulunan bireylerin cezalandırılmasını istiyor. Cezalandırmanın yanı sıra, daha önemli olan konu ise hem toplum vicdanı- nı hem de suçu işleyen kişiyi rahatlatmak amacıyla cinsel suçları işleyen kişilerin iyileştirilmesi ve onları bu tür davranışları tekrar işlemekten alıkoymaktır.

Bu bireylerin iyileştirilmesinde ilk adım, bireyi tanımak ve ne tür cinsel sapkınlığı olduğunu anlamaktır. Bu bağlamda bu yazıda psikologların yoğun çalışmalarıyla belirlenmiş “parafililier-sapkın cinsel davranışlar” tanımlanacak ve çeşitlerine değinilecektir.

Bu bireylerin iyileştirilmesinde ilk adım, bireyi tanımak ve ne tür cinsel sapkınlığı olduğunu anlamaktır. Bu bağlamda bu yazıda psikologların yoğun çalışmalarıyla belirlenmiş “parafililier-sapkın cinsel davranışlar” tanımlanacak ve çeşitlerine değinilecektir.

Parafili Nedir?

Parafili cinsel uyarılmanın ve hazzın alışılmamış cinsel davranışlarda bulunulmasıyla edinilen sapkın bir davranıştır. Bir parafili belirli bir nesneyi (örn., çocuklar, hayvanlar ya da iç çamaşırları) veya belirli bir davranışı (örn., kendini teşhir etme, acı çektirme) içerebilir. Para- fi lik bireyler için, parafilik uyaranın varlığı ya da hayali cinsel uyarılma için yeterli olabilir. Parafilik davranış ve bu davranışın altında yatan hiperseksüalite, cinsel dürtü ve saldırganlık bir cinsel dürtü bozukluğunu temsil ediyor olabilir (Kafka, 1995).

Parafilinin Teşhisi için Kriterler

Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’na (DSM) (2000) göre parafi linin teşhisi için:

  1. İnsan dışındaki nesneleri,
  2. Bireyin kendisinin ya da partnerinin acı çekmesini veya aşağılanmasını
  3. Çocukları ya da diğer rızası olmayan bireyleri içeren, tekrarlayan, yoğun cinsel uyarılmalı fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranışların olması gerekir. Teşhisin tam olarak konulabilmesi için, bu özellikler en az 6 ay boyunca sürmelidir. Ayrıca, kişinin sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarında büyük sıkıntıya ve işlev bozukluğuna neden olmalıdır.

Bazı parafi lik bireyler için, sapkın davranışlar onların hayatındaki temel cinsel aktiviteyi oluşturabilir. Bu bireyler her ne kadar farklı cinsel davranışlarının onları rahatsız etmediğini iddia etseler de, cinsel ilişkilerinde sıklıkla bozukluklar görülür. Hatta bazıları, kendilerini uyaracak uyaranlara yakın olmak amacıyla mesleklerini ve hobilerini cinsel tercihlerine göre seçebilir. Örneğin bir ayak fetişisti kadın ayakkabıları satmayı seçebilir.

Bu bireylerde cinsel işlev bozukluklarına ek olarak, kişilik bozuklukları özellikleri de görülebilmektedir. Parafilide depresyon belirtileri görülebilir ve parafilik davranışların yaşanılan yoğun stres nedeniyle artabileceğinin bir işareti olarak depresyon belirtileri parafi lik davranışın sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir.

Bir kültürde normal olarak kabul edilen bir davranış diğerinde tuhaf karşılanabileceğinden, parafi linin tanısı kültürden kültüre değişir. Mazoşizm dışında kadınlara neredeyse hiç parafi li tanısı koyulmamıştır ve hatta mazoşist tanısı alan erkeklerin sayısı kadınların 20 katıdır. Parafili çocukluk veya ergenlikte başlayabilir ve yıllarca sürebilir. Ancak şu unutulmamalıdır; bazı davranışlar, fanteziler ya da nesneler sadece zarar verdiğinde veya strese neden olması durumunda parafililik olarak kabul edilir. Genel bir tıbbi duruma bağlı kişilik değişimine neden olan şizofreni veya madde kullanımı gibi muhakeme yeteneğini engelleyen bazı koşullar parafililik davranışa neden olabilir. Bu koşullar parafi liden ayrı tutulmalıdır.

DSM (2000), parafi liyi sekiz farklı şekilde sınıflandırır. Bu sekiz çeşit parafi li arasında eğer kişi stres hissediyorsa ya da kişiler arası iletişimde güçlüklere neden olacak dürtü- ler veya cinsel fantezileri varsa pedofi li, röntgencilik, teşhircilik veya fortçuluk tanılarından biri koyulur. Eğer kişi partnerinin rızası olmadan ona yönelik dürtüsel davranışlarda bulunursa veya strese ya da kişiler arası iletişimde güçlüklere neden olacak dürtüler sergilerse sadizm tanı- sı konur. Diğer parafi lilerin tanısı is eğer cinsel dürtüler, davranışlar ya da fanteziler, sosyal ve mesleki işlevsellikte belirgin bir sıkıntıya ya da bozulmaya neden oluyorsa konulur. Kliniklerinde en sık görülen parafili türleri pedofi li, röntgencilik ve teşhirciliktir. Cinsel sadizm ve mazoşizm daha az sıklıkla görülür.

Parafilinin Çeşitleri

1. Fetişizm (Nesne Tutkusu)
Bu parafi li türü insan olmayan nesnelere yönelik tekrarlayan yoğun cinsel dürtüleri, cinsel olarak uyarıcı fantezileri ya da davranışları içerir. Hemen hemen her şey fetiş olabilir. Yaygın görülen fetiş nesneleri ayakkabı ve iç çama- şırıdır. Fetişist olan bazı insanlar, o nesneyi çalarak, mastürbasyon yaparak ya da hatta sadece nesneyi görmekle tahrik olabilirler. Cinsel ilişki esnasında kişi partnerinden o nesneyi giymesini isteyebilir (Raphling, 1989). Comer’e (1998) göre fetişistlerin çoğu erkektir ve dörtte biri homoseksüellerden oluşur ve fetişizm ergenlikte başlar. Fetişizm, genellikle cinsel uyarılma için gereklidir ve fetişin yokluğu erkeklerde ereksiyon güçlüklerine neden olabilir.

Bir fetişizm vakası: 32 yaşındaki bekar bir erkek “kadın külotlarının” çok çekici olduğunu belirtiyor. İlk cinsel heyecanını 7 yaşında pornografi k bir dergide külot giymiş çıplak bir kadın fotoğrafl arıyla uyarılmasıyla yaşamış. Sonra, ilk ejakülasyonu 13 yaşındayken külot giymiş kadınların fantezileriyle oluşmuş. Arkadaşlarının, kız kardeşinin ve tanıdığı diğer kadınların külotlarını çalıyor ve mastürbasyon yaparken kullanmak üzere özel bir yerde saklıyor (Comer, 1998).

2. Transvestik Fetişizm (Karşı Cinsin Eşyalarına Karşı Fetişizm)
Bu sapkın davranış, cinsel uyarılma sağlamak için kadın giysileri giyme ihtiyacı veya arzusu hisseden heteroseksüel erkeklerde görülür. Hastaların çoğu evlidir. Bu sapkın davranış genellikle ergenlik başlangıcında ortaya çı- kar. Bu erkeklerden bazıları sadece tek bir kadın giysisini seçer (örn., kendi iç çamaşırının içine kadın külotu giyme) bazılarıysa tamamen bir kadın gibi giyinip makyaj yapabilir. Wise ve arkadaşlarının (1991) transvestik feti- şizm kişilik özellikleri hakkında yaptıkları araştırma bu kişilerin epeyce saldırgan ve yakınlık gösteremeyecek kadar benmerkezci olduğunu göstermiştir. Çoğu yüksek düzeylerde aile içi geçimsizlik bildirmiştir (akt. Comer, 1998).

3. Cinsel Mazoşizm
Cinsel mazoşizmli bireyler, aşağılanmaktan, dövülmekten, bağlanmaktan veya herhangi bir şekilde acı çektirilmekten yoğun olarak haz duymaktadır (DSM 2000). Tekrarlayan, şiddetli uyarıcı cinsel fanteziler ve cinsel dürtüler kişiyi yönlendirir. Mazoşist bireyler, kendi rızaları olmadan cinsel birlikteliğe zorlanma fantezileri kurarlar. Zaman zaman birçok normal insan bu tür fanteziler kurabilir. Ancak sadece fantezileri hakkında yoğun sıkıntı yaşayanlar ve normal cinsel işlevleri bozulmuş olan bireylere mazoşizm teşhisi konur.

Mazoşist eylemleri ya hastalar kendi kendilerini bağlayarak, vücutlarına delici aletler batırarak hatta kendilerini keserek yaparlar ya da partnerlerine yaptırırlar. Partnerlerinden kendilerini tehdit etmelerini, el, kol, bacak ve gözlerini bağlamalarını, dövmelerini, kırbaçlamalarını, vurmalarını, aşağılamalarını ve hatta elektrik vermelerini isteyebilirler (Reik, 1989).

Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre (2000), mazoşist fantezilerin çoğu çocuklukta başlayıp yıllarca sürmektedir. Stresin mazoşizmi tetikleyebileceği bilinmektedir (akt. Comer, 1998). Acı ve cinsel hazzın aynı andan deneyimlenmesi  mazoşist dürtü ve eylemlerin nedeni olabilir (Comer, 1998).

4. Cinsel Sadizm
DSM’ye göre cinsel sadizm mağdura psikolojik ya da fi - ziksel acı (aşağılanma dahil) vermenin kişiye cinsel heyecan verdiği hayali ya da gerçek, tekrarlayan, şiddetli olarak uyarıcı cinsel fantezi, dürtü ve davranışları içerir (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2000). Sadist kişiler genellikle sadist hareket tarafından dehşete düşen bir cinsel kurban üzerinde tam kontrole sahip olduklarını düşünürler. Bazı sadistler, sadist eylemlerini rızası olan partnerleri üzerinde yaparken bazıları partnerlerinin rızası olmadan yapabilir, örneğin bazı tecavüzcüler cinsel sadizm gösterir. Tüm sadist eylemlerde cinsel zevk için anahtar nokta kurbanın acı çekmesidir (Comer, 1998).

Davranışçı yaklaşıma göre, isteyerek ya da farkında olmadan, bir hayvana ya da insana acı çektirirken cinsel uyarılma yaşanabilir. Acı verme ve cinsel uyarılmanın eşleş- tirilmesi cinsel sadizmi başlatabilir. Farklı bir yaklaşımsa, cinsel yetersizlik ya da güvensizlik hislerinin insanları di- ğerlerine acı çektirip onlara karşı güç ve üstünlük hissine ulaşmalarına neden olacağını ve böylece cinsel uyarılma artacağını iddia eder (Langevin ve ark., 1988, akt. Comer, 1998).

Dietz ve arkadaşlarına göre (1990), cinsel sadizm fantezileri, mazoşizm gibi çocuklukta başlar, erken yetişkinlik dö- neminde kronik bir hale gelir (akt. Comer, 1998). DSM’ye göre, sadizm eğer Antisosyal Kişilik Bozukluğu ile birle- şirse, sadist bireyler kurbanlarını öldürebilir (2000).

Sadomazoşizm uygulaması ise önceden belirlenmiş kırbaçlama (genellikle kalçalara), kölelik, ürofi li- idrardan ya da işemekten seks arzusu duyma; koprofi li-dışkıdan seks arzusu duyma ve mysophilia-pislik ile seks arzusu duyma ve penis ve meme işkencesi gibi çeşitli cinsel senaryoların cinsel sadist ve cinsel mazoşistler tarafından uygulanmasını içerir (Arndt, 1991).

5. Teşhircilik
Teşhircilik DSM’de bir kişinin herhangi bir yabancıya cinsel organlarını göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Teşhircilikte hedef kişi genellikle karşı cinsin bir üyesidir. Teşhircilik genellikle 18 yaşından önce ortaya çıkar ve 40 yaşından sonra şiddeti azalır. Hastaların çoğu erkektir ancak bildirilen vakaların birkaçında kadın teşhirciler vardır (2000).

Bazı çalışmalar teşhircililerin dini bir şekilde yetiştirilmiş olma olasılığını ortaya koymuştur. Ayrıca erkek ve kadın hastaların farklı özelliklerinin olduğu ileri sürülmektedir. Kadın teşhirciler cinsel organlarını hiçbir zevk almadan sadece para kazanmak için teşhir ederken erkek katılımcılar teşhircilik yaparken zevk alırlar.

Literatüre göre erkek teşhirciler kişiler arası ilişkilerinde bozukluklar yaşayan ve öfkeli ve düşmanca duyguları olan ürkek ve iddiasız erkekler olma eğilimindedir. Ayrı- ca, teşhirci erkeklerin kendi erkeklikleri ile ilgili şüpheleri olup bazılarının annelerine aşırı bağımlılığı olduğu da gö- rülmüştür (Blair ve Lanyon, 1981).

Bir teşhircilik vakası: “Fernando bir teşhirciydi. Yaklaşık iki ay önce kontrol edilemez bir dürtü hissetti ve o da hedefi ne ulaş- mak için sokaklarda dolaştı ve otobüse bindi. Favori hedefl eri yaşlı kadınlar veya liseli kızlardı. Yöntemi, yolda veya otobüste hedefi nin gözlerinin önünde onları şok etmek amacıyla işemek ya da mastürbasyon yapmaktı (Raulin, 2003).

6. Röntgencilik
Röntgencilik, çıplak olan, soyunan ya da cinsel birliktelikte bulunan kişileri gözetlemekten kaynaklanan tekrarlayan, şiddetli olarak uyarıcı cinsel fantezi, dürtü ve davranışları içerir. Bu insanların amacı cinsel ilişkiye girmek değil sadece gözlemlemektir. Röntgencilik esnasında ya da daha sonra gördüklerini düşünürken mastürbasyon yapabilirler. Yakalanma riski de röntgencilere heyecan katarak röntgencilik eylemini tetikler. Röntgencilik, genellikle 15 yaşından önce başlar ve kronik olma eğilimindedir (DSM, 2000).

Langevin ve arkadaşlarının yapmış olduğu bir araştırmaya göre (1985) diğer cinsel suçlulara göre röntgencilerin ailenin en küçük çocuğu olma ve daha az sayıda kız kardeşlerinin olma ihtimalinin yüksek olduğu bulunmuştur. Röntgencilerin genellikle her iki ebeveynle de iyi bir iliş- kileri yoktur ve ebeveynlerin de iyi bir evlilikleri yoktur. Cinsel ve sosyal olarak daha az gelişmişlerdir. Diğerlerine göre ilk cinsel deneyimlerini daha geç yaşarlar ve evlenme ihtimalleri çok azdır. Röntgenciler cinsel olarak deneyimleri arttıkça, daha fazla röntgencilik yaparlar (akt. Comer, 1998). Diğer cinsel bozukluklara eşlik edebilir. DSM’ye göre, genellikle 15 yaşından önce başlar ve kronik olma eğilimindedir (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2000).

Bir röntgencilik vakası: Çıplak bir kız arkadaşa bakmak onu sinsice izlemek kadar heyecanlı olamaz. Önemli olan çıplak bir vü- cut görmek değil, görmemeniz gereken bir şeyi gizliden gizliye izlemek. Yakalanma riski bu işi daha da heyecanlı hale getiriyor. Yakalanmak istemiyorum ama birilerini gizlice izlediğim zaman kendimi tehlikeye atıyorum (Comer, 1998).

7. Frottörizm (Fortçuluk)
Frottörizm DSM’de “rızası olmayan bir kişiye dokunma ve sürtünmeyi içeren fanteziler, cinsel dürtüler ve davranış- lar” olarak tanımlanmıştır. Cinsel organlarını mağdurun kalçalarına sürtme ya da mağdurun memelerini veya cinsel organını elle okşama genellikle tren gibi kalabalık ortamlarda oluşur ve kişi mağdurla özel ve samimi bir ilişki içersinde olduğunun hayalini kurar. Ancak, kişi genellikle mağdura dokunduktan sonra yakalanmamak için kaçmaya çalışır. Frotterizm çoğunlukla ergenlikte ya da daha öncesinde başlar ve genellikle başkalarının frotterizm yaptığını gözlemleyerek model alma yoluyla gelişir. 25 yaşından sonra frotterizm isteği azalmaya başlar (2000).

8. Pedofi li (Sübyancılık)
Pedofi öncelikli olarak ve özellikle ergenlik öncesi çocukları ya da ergenliğe yeni girmiş çocukları cinsel olarak çekici bulmaktır (DSM, 2000). Pedofi liler, cinsel doyuma çocukları izleme, onlara dokunma ya da basit veya karma- şık cinsel eylemler yapma yoluyla ulaşır. Pedofi li vakası için pedofi lik birey en az 16 yaşında olmalı ya da çocuktan en az 5 yaş büyük olmalıdır. Mağdurlar çoğunlukla 13 yaş altı çocuklardır ve mağdurların üçte biri kız çocuklarından oluşur. Pedofi lik bireylerin çoğu, yetişkinlerle yaşadığı cinsel deneyimlerden haz duymaz; cinsel doyum için sadece çocukları tercih eder.

Sapkın cinsel davranışlarını sadece kendi öz çocukları, üvey çocukları ya da akrabalarıyla deneyimleyebilirler. Pedofi lik yetişkin eğer cinsel sadizm belirtilerini göstermiyorsa, çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olabilir. Pedofi li, ergenlikte ortaya çıkar ve pedofi lik eylem sıklığı strese bağlı olarak değişebilir. Pedofi lik bireylerin çoğu çocukken cinsel olarak istismar edilmiştir. Bu bireylerin çeşitli cinsel işlev bozuklukları ve az gelişmiş sosyal beceriler gibi başka sıkıntıları olabilir. Dolayısıyla, hayatlarında kontrol hissini yaşayabilecekleri başka alanlar ararlar (Howitt, 1995).
Görüldüğü gibi parafi li çok çeşitli davranışları içerir. Cinsel suçlu olarak nitelendirilen bireyleri öncelikli olarak tanımak, cinsel sapkınlığını belirlemek ve sonrasında iyileşmesini sağlamak gerekmektedir. 1190’ların ortasında, Avrupa’daki bazı ülkeler teşhircilik, pedofi li ve çeşitli sosyal suçların tedavisi için hadım etmeyi kullanılmıştır. Ancak şimdi, parafi lik bireylerin iyileştirilmesinde çeşitli psikolojik terapiler uygulanmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır (Comer, 1998).

Yazar Hakkında;
Gülçin Akbaş
gulcinakbas@yahoo.com
Başkent Üniversitesi, Psikoloji Bölümü
Orjinal Makale;  http://www.elyadal.org/pivolka/22/PiVOLKA_22_01.pdf

Tags:
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

İçerikler izinsiz alınamaz, kopyalanamaz. ©2024 BDSM Kültürü  |  Instagram  |  Twitter

New Report

Close

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account

Üyelik Sözleşmesi
Herkesin topluluğumuza katılma ve görüşlerini ve bilgilerini sınırsızca paylaşma gücüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BDSM Kültürü topluluğun tüm üyelerini korumak amacıyla sonsuz bir özgürlükten ziyade, başkalarının sınırlarını ihlal etmeyecek özgürlük tanımını kabul eder. BDSM Kültürü Kuralları, Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları toplu halde, kullanıcıların BDSM Kültürü\\\'nün hizmetlerine, etkinliklerine, performanslarına erişim ve kullanımının tabi olduğu \\\"BDSM Kültürü Kullanıcı Sözleşmesi\\\"ni meydana getirir. BDSM Kültürü\\\'nün online hizmetlerini kullanan, etkinliklerine, sosyal buluşmalarına, munchlarına erişen / katılan veya bu hizmetleri kullanan herkes BDSM Kültürü Kuralları\\\'nda açıklanan politikalara uymak zorundadır. Aksi halde, BDSM Kültürü, kendi çatısı altındaki topluluk üyelerini korumak için aşağıda belirtilen temel olay durumlarında, söz konusu yaptırımları uygulayabilir:
  • Topluluk üyelerinden herhangi birisi hakkında asılsız, dayanaksız veya ispatsız suçlamalarda bulunmak durumunda BDSM Kültürü tüm sosyal ve online etkinliklerine katılımınız engellenir.
  • Online veya fiziksel herhangi bir etkinlik, sosyal bir buluşmada herhangi birini taciz etmek, beden, inanç, cinsiyet, ırk, oryantasyon pozitif görüşlerimizin karşıtı bir tavır sergileyen ve rahatsızlık verenler etkinliklerimizden veya online hizmetlerimizden daimi bir şekilde men edilir.
  • Kendisi hakkında hatalı, aldatıcı bilgi verenler veya verdiğinden şüphe duyulanlardan bilgilerinin doğrulanması istenebilir
  • Online hizmetlerimizde mesajlaşma yoluyla taciz, tehdit, saldırı gibi davranışlar  sonucunda hesabınız blok edilir ve blok süresince herhangi bir etkinliğe katılmanız engellenir.
  • Topluluk içinde üyelerle session, organizasyon, seans başlıkları altında ticari amaç güden kişiler BDSM Kültürünün tüm etkinlik ve hizmetlerinden uzaklaştırılır.
  • Topluluk üyelerinden herhangi birine zarar verecek her türlü eylem kınanır ve zarar gören kişinin şikayetleri doğrultusunda gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlara kişilerle müzakere edilerek karar verilir.
Zaman zaman bu Kuralları değiştirmemiz gerekebileceğini ve değişiklik hakkımızı her zaman saklı tuttuğumuzu lütfen unutmayın.

İçerik Sınırları ve BDSM Kültürü Hizmetlerinin Kullanımı

BDSM Kültürü başkasına ait görseli kendisininmiş gibi kullanan, bundan ticari veya bireysel kazanç elde etmek isteyen herkese karşı mesafeli davranır ve bunların gerçekleşmesi durumunda uyarılarak kaldırılması veya düzeltilmesi istenir. Kaldırılmadı ve düzeltilmedi ise hesabı askıya alınır. Başkalarına ait ve telif haklarıyla korunan içeriklere izin verilmez. Politika, siyaset ve din gibi konularda, başkalarının fikirlerine saygı duymayan, inanç özgürlüklerinin karşıtı beyanatlar veren veya yazan kim olursa olsun hesabı belirli bir süre askıya alınır ve gerekmesi halinde kapatılır.

Yasa dışı faaliyetler

Hizmetlerimiz, etkinliklerimiz, yasa dışı amaçlarla veya yasa dışı etkinliklerin sürdürülmesi için kullanılamaz. BDSM Kültürü ve etkinliklerini bir zemin olarak kullanarak, bu davranışları sergileyen kişi veya kişiler hakkında gerekli mercilere bilgi verilir ve takip edilir.

Ele geçirilen içeriğin dağıtılması

Kişisel bilgiler içeren, ele geçirme yoluyla ulaşılan ve insanları zarara veya tehlikeye uğratması muhtemel ya da ticari sırlar bulunduran içerikleri doğrudan dağıtmak üzere hizmetlerimizin veya etkinliklerimizin kullanılmasına izin vermeyiz. Ele geçirilen içeriğin doğrudan dağıtılması, bu içeriğin internette veya sitemizde yayınlanması ya da başka web sitelerinde barındırılan ele geçirilmiş içeriğe doğrudan bağlantı verilmesi anlamına gelir.

Etkinliklere Katılım

BDSM Kültürü etkinliklerine, kayıtlı her üye katılabilir. Etkinliklere katılmak için ilk kez başvuran her hesap titizlikle incelenir ve gerekli olması durumunda telefon veya yüz yüze görüşme talep edilerek topluluğun diğer üyelerinin güvenliği sağlanmaya çalışılır. Bu şartı kabul etmeyen hesaplar askıya alınır veya bloklanır. Etkinlikler herhangi bir sosyal buluşmadan farklı değildir. İnsanların tanışmaları, gündemdeki konulardan konuşmaları, birlikte bir şeyler içilmesi hedeflenmiştir. Farklı beklentilerle bu buluşmalara katıldığı tespit edilen veya topluluk üyelerimizden birinin güvenlik endişeleri oluşması durumunda, şikayetler dikkatlice incelenir ve taraflara bildirilir.

Taciz İçeren Davranışlar

Birini hedef alarak taciz eden ya da rahatsızlık veren davranışlarda bulunamaz veya başkalarını buna teşvik edemezsiniz. Başka birine sataşma, tehdit etme veya susturmaya yönelik teşebbüsleri taciz içeren davranış olarak kabul ediyoruz. Karalama veya benzer bir dil kullanan, kişiyi hedef alan aşırı agresif hakaretlere karşı oldukça hassasız. Bazı kişiler belirli ifadeleri saldırgan olarak değerlendirse de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı her durumda önlem almayacağımızı lütfen unutmayın. [kleo_divider type=\"full|long|double|short\" double=\"yes|no\" position=\"center|left|right\" text=\"\" class=\"\" id=\"\"]
Üyelik sözleşmesini kabul ediyorum