Daha önceki yazılarımda MOD lar ve bir köleye MOD/Seviye belirleme ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bunun dayanak noktası Adler'in psikanalizde kullandığı bir terapi yöntemi idi. Aşağıda (alıntıdır) aktaracağım metni okuduktan sonra MOD'ların gerekliliği ve ikisi arasındaki ilişkiyi kurabileceğinizi düşünüyorum:

Adler, başlarda Freud'un izleyicilerindenken, daha sonra fikir ayrılığına düşerek kendini “aşağılık kompleksi”, “üstünlük kompleksi”, “yaşamın belli bir alandaki yenilgiyi bir başka alanda sağlanacak başarıyla dengeleme isteği”, “ego karşısında benlik” gibi kavramları öne sürdüğü bireysel psikolojiyi geliştirmeye adamıştır. Adler’in kuramındaki en önemli tekniklerden biri “Düğme Tekniği” veya “Düğmeye Basma Tekniği”dir. Bu teknik danışana hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmesini içerir. Bu tekniğin amacı danışana düşüncelerini kullanarak her ne duyguyu yaşamak istiyorsa kendi kontrolünde bunu deneyimleyebileceğini öğretmektir. Bu tekniği kullanacak olan terapist danışana düşüncesinin bir sonucu olarak depresyon gibi bir durumu kendi düşünceleriyle seçtiğini anlamasına yardımcı olabilir.

Terapist hayal etme sürecini kullanabilir. Danışandan gözünün önüne hoş bir sahneyi veya olayı getirmesi ve o zaman ortaya çıkan duygusunun ne olduğunu bulması, tasvir etmesi ve deneyimlemesi istenir. Daha sonra danışan acı çekme, utanma, öfke gibi olumsuz duygular uyandıran bir sahneyi hayal eder ve bu duygunun ne olduğuna bakar, onu tasvir eder ve bedeniyle deneyimler. En sonunda da danışandan yaşadığı ilk, hoş duyguya geri dönmesi istenir ve terapist danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Böylece danışan, düşüncelerini yönetmeye ve yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacağı konusunda seçim yapma ve kendini kontrol etme hakkı olduğunu fark etmeye yüreklendirilir. Yani danışana düşüncelerine yoğunlaşarak istediği duyguları deneyimleyebileceği öğretilir. Bu teknik, düğmeye basmak gibidir, zira danışan olumsuz ya da olumlu yaşantılarını hatırlamayı seçebilirler.

Düğme tekniğinin gelişmiş bir versiyonunda zihnimizi bir televizyon kanalı gibi düşünebiliriz. Televizyonu kapatıp ertesi gün tekrar açtığınızda en son hangi kanalda kaldıysanız o kanal açılır ve o kanalı otomatik olarak seyretmeye başlarsınız. Ayrıca en çok izlediğiniz kanalları da listeler sürekli onları izlersiniz. Bu durumda sürekli tekrar eden düşüncelerimizi zihnimizdeki TV kanallarına benzetebiliriz ve şu şekilde bir çalışma yapabiliriz: “Kendinizi değersiz, aşağılık, üzgün hissettiğiniz çok kötü bir hatıra ile kendinizi çok mutlu, güvenli hissettiğiniz çok iyi bir hatıra seçin. Sessiz ve sakin bir odaya gidin, gözlerinizi kapatın, bir çiçeği koklar gibi yavaşça nefes alın, bir mumu üfler gibi yavaşça nefes verin, her nefes aldığınızda yumruklarınızı sıkın, her nefes verdiğinizde gevşetin. Nefes alırken vücudunuzu yavaşça kasın, nefes verirken yavaşça gevşetin ve zihninizi boşaltın. Üç dakika bu şekilde devam edin. Sonra zihninizi televizyon ekranı gibi düşünün, iyi hatıranızı bir kanaldaki iyi bir dizi, kötü hatıranızı da başka bir kanaldaki kötü bir dizi gibi algılayın. İyi kanalı açın ve hatırayı zihninizde canlandırın, ta ki tüm iyi duygularınızı bedeninizde hissedene ve deneyimleyene kadar o hatıraya odaklanın. Bedeniniz iyi duyguyu tam anlamıyla deneyimlemeye başladığı anda kanalı değiştirin. Kötü hatıranın olduğu kötü kanala geçin. Kendinizi kötü hissettiğiniz o kötü hatırayı zihninizde canlandırın. Kötü duygularınızı bedeniniz tam anlamıyla deneyimlemeye başladığı anda tekrar kanal değiştirin ve iyi kanala geçin. İyi ve kötü kanallar arasındaki bu geçişi en az üç defa tekrarlayın...” Bu tekniğin amacı düşünce ve zihin ile bilinci birbirinden ayırmak ve ikisi arasındaki farkı keşfetmektir. Zihninizden geçen düşünceler siz değilsiniz. Kanalı değiştiren bilinçtir. Buna “Kanal Değiştirme Tekniği” adını veriyoruz. İnsan düşüncelerini kontrol edemediğine inanır. Danışanların en çok söylediği söz “Elimde değil, sürekli aklıma geliyor, kendimi engelleyemiyorum” bunun bir göstergesidir ve şu anlama gelir “Ben zihnimle hareket ediyorum, bilincimi kullanamıyorum, otomatik olarak bir kanal açıldı ve onu izliyorum.” “Kanal Değiştirme Tekniği” bu kişinin bilincini fark etmesine ve zihnindeki kanalları değiştirmesine yardımcı olur. Meditasyon çalışmaları da böyledir, bilincin zihin üzerindeki kontrolünü sağlamayı amaçlar. Bilinç, danışanlar tarafından yetişkin parça, gözlemleyen parça, gerçeklik parçası, akıl, mantık adlarıyla da ifade edilir.

Konu ile ilgili diğer yazılar;

http://bdsmkulturu.com/2017/10/itaat-sosyallesme-boyun-egdirme.html
http://bdsmkulturu.com/2017/09/modlar-ile-seviye-belirlemek-ve-davrans.html

Kaynak: https://cemkece.com.tr/m-alfred-adler-ve-bireysel-psikoloji.html

Tags:
5 Yorum
  1. Şar 4 sene önce

    Linklere tıklayınca 404 hatası alıyorum. Umarım sorun sadece telefonumdadır.

Bir Cevap Bırakın

İçerikler izinsiz alınamaz, kopyalanamaz. ©2024 BDSM Kültürü  |  Instagram  |  Twitter

New Report

Close

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account

Üyelik Sözleşmesi
Herkesin topluluğumuza katılma ve görüşlerini ve bilgilerini sınırsızca paylaşma gücüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BDSM Kültürü topluluğun tüm üyelerini korumak amacıyla sonsuz bir özgürlükten ziyade, başkalarının sınırlarını ihlal etmeyecek özgürlük tanımını kabul eder. BDSM Kültürü Kuralları, Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları toplu halde, kullanıcıların BDSM Kültürü\\\'nün hizmetlerine, etkinliklerine, performanslarına erişim ve kullanımının tabi olduğu \\\"BDSM Kültürü Kullanıcı Sözleşmesi\\\"ni meydana getirir. BDSM Kültürü\\\'nün online hizmetlerini kullanan, etkinliklerine, sosyal buluşmalarına, munchlarına erişen / katılan veya bu hizmetleri kullanan herkes BDSM Kültürü Kuralları\\\'nda açıklanan politikalara uymak zorundadır. Aksi halde, BDSM Kültürü, kendi çatısı altındaki topluluk üyelerini korumak için aşağıda belirtilen temel olay durumlarında, söz konusu yaptırımları uygulayabilir:
  • Topluluk üyelerinden herhangi birisi hakkında asılsız, dayanaksız veya ispatsız suçlamalarda bulunmak durumunda BDSM Kültürü tüm sosyal ve online etkinliklerine katılımınız engellenir.
  • Online veya fiziksel herhangi bir etkinlik, sosyal bir buluşmada herhangi birini taciz etmek, beden, inanç, cinsiyet, ırk, oryantasyon pozitif görüşlerimizin karşıtı bir tavır sergileyen ve rahatsızlık verenler etkinliklerimizden veya online hizmetlerimizden daimi bir şekilde men edilir.
  • Kendisi hakkında hatalı, aldatıcı bilgi verenler veya verdiğinden şüphe duyulanlardan bilgilerinin doğrulanması istenebilir
  • Online hizmetlerimizde mesajlaşma yoluyla taciz, tehdit, saldırı gibi davranışlar  sonucunda hesabınız blok edilir ve blok süresince herhangi bir etkinliğe katılmanız engellenir.
  • Topluluk içinde üyelerle session, organizasyon, seans başlıkları altında ticari amaç güden kişiler BDSM Kültürünün tüm etkinlik ve hizmetlerinden uzaklaştırılır.
  • Topluluk üyelerinden herhangi birine zarar verecek her türlü eylem kınanır ve zarar gören kişinin şikayetleri doğrultusunda gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlara kişilerle müzakere edilerek karar verilir.
Zaman zaman bu Kuralları değiştirmemiz gerekebileceğini ve değişiklik hakkımızı her zaman saklı tuttuğumuzu lütfen unutmayın.

İçerik Sınırları ve BDSM Kültürü Hizmetlerinin Kullanımı

BDSM Kültürü başkasına ait görseli kendisininmiş gibi kullanan, bundan ticari veya bireysel kazanç elde etmek isteyen herkese karşı mesafeli davranır ve bunların gerçekleşmesi durumunda uyarılarak kaldırılması veya düzeltilmesi istenir. Kaldırılmadı ve düzeltilmedi ise hesabı askıya alınır. Başkalarına ait ve telif haklarıyla korunan içeriklere izin verilmez. Politika, siyaset ve din gibi konularda, başkalarının fikirlerine saygı duymayan, inanç özgürlüklerinin karşıtı beyanatlar veren veya yazan kim olursa olsun hesabı belirli bir süre askıya alınır ve gerekmesi halinde kapatılır.

Yasa dışı faaliyetler

Hizmetlerimiz, etkinliklerimiz, yasa dışı amaçlarla veya yasa dışı etkinliklerin sürdürülmesi için kullanılamaz. BDSM Kültürü ve etkinliklerini bir zemin olarak kullanarak, bu davranışları sergileyen kişi veya kişiler hakkında gerekli mercilere bilgi verilir ve takip edilir.

Ele geçirilen içeriğin dağıtılması

Kişisel bilgiler içeren, ele geçirme yoluyla ulaşılan ve insanları zarara veya tehlikeye uğratması muhtemel ya da ticari sırlar bulunduran içerikleri doğrudan dağıtmak üzere hizmetlerimizin veya etkinliklerimizin kullanılmasına izin vermeyiz. Ele geçirilen içeriğin doğrudan dağıtılması, bu içeriğin internette veya sitemizde yayınlanması ya da başka web sitelerinde barındırılan ele geçirilmiş içeriğe doğrudan bağlantı verilmesi anlamına gelir.

Etkinliklere Katılım

BDSM Kültürü etkinliklerine, kayıtlı her üye katılabilir. Etkinliklere katılmak için ilk kez başvuran her hesap titizlikle incelenir ve gerekli olması durumunda telefon veya yüz yüze görüşme talep edilerek topluluğun diğer üyelerinin güvenliği sağlanmaya çalışılır. Bu şartı kabul etmeyen hesaplar askıya alınır veya bloklanır. Etkinlikler herhangi bir sosyal buluşmadan farklı değildir. İnsanların tanışmaları, gündemdeki konulardan konuşmaları, birlikte bir şeyler içilmesi hedeflenmiştir. Farklı beklentilerle bu buluşmalara katıldığı tespit edilen veya topluluk üyelerimizden birinin güvenlik endişeleri oluşması durumunda, şikayetler dikkatlice incelenir ve taraflara bildirilir.

Taciz İçeren Davranışlar

Birini hedef alarak taciz eden ya da rahatsızlık veren davranışlarda bulunamaz veya başkalarını buna teşvik edemezsiniz. Başka birine sataşma, tehdit etme veya susturmaya yönelik teşebbüsleri taciz içeren davranış olarak kabul ediyoruz. Karalama veya benzer bir dil kullanan, kişiyi hedef alan aşırı agresif hakaretlere karşı oldukça hassasız. Bazı kişiler belirli ifadeleri saldırgan olarak değerlendirse de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı her durumda önlem almayacağımızı lütfen unutmayın. [kleo_divider type=\"full|long|double|short\" double=\"yes|no\" position=\"center|left|right\" text=\"\" class=\"\" id=\"\"]
Üyelik sözleşmesini kabul ediyorum