BDSM dünyasında özellikle ülkemizde "oryantasyon - eğilim" olarak kullanılan bdsm rolleri, oldukça büyük bir kafa karışıklığına ve anlamlarının içlerinin boşaltılmasına sebep oluyor. Neredeyse ülkemizdeki tüm -s tipleri slave (!), tüm -D tipleri ise dominant veya master (!). Kavramların bu denli karışması, bilinçsiz kullanımı elbette apayrı bir sorun, bu yazıda bu soruna değinmeyeceğiz.

Terminolojiyi Anlayalım

Arketipleri önemli kılan durumun en iyi örneği, aşağıda bahsedileceği üzere, bir BDSM ilişkisinde yanlış/doğru kişilik tipleriyle eşleşmeye pratik bir başlangıç için olanak vermesidir. Bir submissive, her -d (dominant) arketipi ile eşleşemez. Dominant arketipi Mommy / Daddy olan biri, Little, Girl, Boy vs. gibi arketipleri hedef alır ve ancak bunlarla eşleşebilir. Bir -s tipi olan slave arketipi en iyi Owner veya Master -d tipi ile eşleşebilir gibi.

Dominant/itaatkar olmanın tarif edilecek veya aktarılacak herhangi bir yolu, tek bir yöntemi olmamakla birlikte, bir dominant/itaatkar aynı zamanda diğer arketiplere geçiş yapabilir, zamanla; master, rigger, rope bottom, pet veya sadist/mazoşist olabilir. Dominant & Submissive, ortak noktaları, ihtiyaçları olan çok farklı insanlardan oluşan dev bir BDSM rolleri kategorileridir. Dominanation / Submission ana kategorileri,  diğer tüm alt kategorilerin (arketiplerin) ana şemsiyeleri olarak düşünülebilir.

Kendilerine bir arketip seçmeyen, seçmemiş olan bireyler kendilerini sadece dominant / submissive olarak tanıtabilirken, kendilerini özümsedikleri veya ait hissettikleri arketipi benimseyip kabul edenler ise bu tercihleriyle anılmak isterler (mesela rigger, master, mistress, slave, kitten, slut vs. gibi).

Carl Jung'un temel arketip tanımlamalarına neredeyse yakın diyebileceğimiz BDSM arketipleri, öznenin insan olması sebebiyle yadsınmamalı, arzu ve ihtiyaç temeline odaklandığınızda Jung arketiplerinden çok da farklı olmadığı anlaşılmaktadır.

Arketipleri önemli kılan durumun en iyi örneği, yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir BDSM ilişkisinde yanlış/doğru kişilik tipleriyle eşleşmesine olanak vermesidir. Bir slave, her -d (dominant) arketipi ile eşleşemez. Dominant arketipi Mommy / Daddy olan biri, Little, Girl, Boy vs. gibi arketipleri hedef alır ve ancak bunlarla eşleşebilir. Bir -s tipi olan slave arketipi en iyi Owner veya Master -d tipi ile eşleşebilir.

Bu sebeple hangi arketipi, rolü temsil ettiğimiz eşleşme aşamasında en kritik durumdur. Basit bir şekilde daha önceden yazdığımız  -s tipinin iki temel arketipi olan submissive ve slave karşılaştırmasını yazmış, bu arketiplerin kapsadığı rollerin ne derece önemli olduğunu vurgulamıştık.

Bu bağlamda şu ufak detay işimize yarayacaktır.

A. Temel Arketipler (Dom/Domme, Master, Mistress, Top, Bottom, Submissive, Slave vs..)

A.1 ) Temel Arketiplerin Play ve/veya Cinsiyet Temeline Göre Belirlenmesi (Age Play, Primal play gibi playler. Seks temelli playler için, swingers, bulls, cukcholds vs.. gibi, Kinster temelli olanlar için, house, polycule, harem, poly, triad vs.. gibi)

A.1.a ) Arketip (little, toy, pet, pig, kitten, mentor, disciplinarian, daddy, mommy, hunter, lady, lord, hedonist, servant .... vs.. gibi)

Kapsadığı alana göre maddelendirilen yukarıdaki örnek, bir arketipin anlaşılması için önemlidir.

Psikoloji Açısından Arketip Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, arketip belirli bir davranış biçimidir. Platon, arketiplere önceden var olan "ideal şablonlar" veya "planlar" demiş ve "form" olarak tanımlamıştı. Arketipler Carl Jung'un “ilkel görüntüler” ve “insan aklının temel birimleri” olarak adlandırdığı şeydir. Televizyonda ve filmlerde gördüğünüz her karakter bir arketipi temsil eder. Ortamınıza verdiğiniz hemen hemen her tepki - davranış biçiminiz - bir arketipin ifadesidir. Hemen hemen tüm insan davranışlarına arketipler rehberlik eder. Jung, Ruhsallığın Yapısı ve Dinamiği'nde şöyle demişti: “Bireyin hayatını görünmez yollarla belirleyen canlı tepkiler ve yetenekler sistemidir.”

Peki Neden Bir Arketip Seçmeliyim?

Arketipler, BDSM ilişkisinde uygun eşleşmeyi bulabilmenin pratiği için gelişmiş bir tür evrensel kavramlardır. Bu, kendimizi hızlı bir şekilde tanımlamak ve ne tür bir ilişki aradığımızı açıklamak için kullanılır. Bu ihtiyaç 1990'larin başlarında, küçük BDSM topluluklarının fiziksel etkinlikler yapmaya başlamasıyla ortaya çıktı. Munch veya benzeri tanışma toplantılarında bir araya gelen bdsm ilgilileri, kendilerini dominant veya submissive şeklinde tanıtıyor, konuşma ve tanışıklık ilerledikçe aslında bireylerin istekleri veya beklentileri taraflarca anlaşılıyor, haliyle birbirleriyle eşleşip eşleşmedikleri bu sürecin sonunda ortaya çıkıyordu. Çoğunlukla hayal kırıklığı ile nihayete ulaşan bu süreçler insanların zaman kaybına ve aynı zamanda duygusal sorunlara sebep oluyordu.

Bu sorunu gören topluluklar sadece dominant veya itaatkar olmanın yetersizliğini anlayıp, brat, prey, primal, babygirl, daddy vs.. gibi arketiplerle kendilerini tanımlamaya başladılar. Böylece rol ve arketiplerinden emin olan bireyler tanışma ve toplantılarda zaman kaybetmeden kendileriyle eşleşecek kişilerle tanışmaya odaklandılar. Mesela bir daddy veya momyy, kendi arketipleriyle eşleşen itaatkar rolüne sahip littlegirl, littleboy, boy, girl vs. gibi kişilerle tanışmaya odaklandılar. Haliyle, dominant veya itaatkar gibi altında pek çok arketip barındıran genel terimler sadece rolü tanımlamak için, arketipler ise bireyin kendisini tanımlamak için kullanacakları geniş bir yelpaze oluştu.

Arketip Belirlemem Zorunlu Mu?

BDSM dünyasında yolculuğunuza ilk başladığınız andan itibaren kendinizin ne olup ne olmadığına yönelik mutlaka bir fikriniz oluşacaktır. Arketipler, deneyimleriniz süresince değişebilir, ilişkilerinize göre farklılaşabilir. Bir tek arketipe girmeyebilir ve bir tek arketipin sizi tanımlayamayacağı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Mesela, itaatkar rolü olan bir birey, aynı zamanda rop bottom, littlegirl, brat veya pet olabilir. Submissive/Dominant rolünü çatı terim olarak düşünmeli, ilgi alanlarınızı ve sizi cezbeden şeyleri ise kendinizi tanımlamakta kullanacağınız arketipler olarak seçmelisiniz.

BDSM'in esnek dünyasında, her şey pratik ve ergonomi üzerine kuruludur. Bir arketip seçmek zorunda değilsiniz. Bu tamamen sizin tercihiniz ama, karşınızdaki kişinin sizi daha rahat ve hızlı anlamasını istiyorsanız, arketiplerinizi bilmeniz önemli ve gereklidir.

Rolümü / Arketipimi Nasıl Öğrenebilirim?

Sitemizde rol ve arketipinizin açıklamasını ve detaylarını, grafik tabanlı bir sonuç ile açıklayan bdsm yönelim testi mevcuttur. Bu testi doldurduktan sonra size detaylı, yüzdesel oranlarla hangi arketip ve rollere uygun olduğunuzu anlatan sonuca ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlar, yaşadığınız deneyimler ve yaşadığınız deneyimler sonrasında, beklentilerinizin değişmesi ve gelişmesiyle, farklı zaman dilimlerinde değişim gösterebilir.

 

Kaynaklar
Tags:
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

İçerikler izinsiz alınamaz, kopyalanamaz. ©2024 BDSM Kültürü  |  Instagram  |  Twitter

New Report

Close

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account

Üyelik Sözleşmesi
Herkesin topluluğumuza katılma ve görüşlerini ve bilgilerini sınırsızca paylaşma gücüne sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BDSM Kültürü topluluğun tüm üyelerini korumak amacıyla sonsuz bir özgürlükten ziyade, başkalarının sınırlarını ihlal etmeyecek özgürlük tanımını kabul eder. BDSM Kültürü Kuralları, Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları toplu halde, kullanıcıların BDSM Kültürü\\\'nün hizmetlerine, etkinliklerine, performanslarına erişim ve kullanımının tabi olduğu \\\"BDSM Kültürü Kullanıcı Sözleşmesi\\\"ni meydana getirir. BDSM Kültürü\\\'nün online hizmetlerini kullanan, etkinliklerine, sosyal buluşmalarına, munchlarına erişen / katılan veya bu hizmetleri kullanan herkes BDSM Kültürü Kuralları\\\'nda açıklanan politikalara uymak zorundadır. Aksi halde, BDSM Kültürü, kendi çatısı altındaki topluluk üyelerini korumak için aşağıda belirtilen temel olay durumlarında, söz konusu yaptırımları uygulayabilir:
  • Topluluk üyelerinden herhangi birisi hakkında asılsız, dayanaksız veya ispatsız suçlamalarda bulunmak durumunda BDSM Kültürü tüm sosyal ve online etkinliklerine katılımınız engellenir.
  • Online veya fiziksel herhangi bir etkinlik, sosyal bir buluşmada herhangi birini taciz etmek, beden, inanç, cinsiyet, ırk, oryantasyon pozitif görüşlerimizin karşıtı bir tavır sergileyen ve rahatsızlık verenler etkinliklerimizden veya online hizmetlerimizden daimi bir şekilde men edilir.
  • Kendisi hakkında hatalı, aldatıcı bilgi verenler veya verdiğinden şüphe duyulanlardan bilgilerinin doğrulanması istenebilir
  • Online hizmetlerimizde mesajlaşma yoluyla taciz, tehdit, saldırı gibi davranışlar  sonucunda hesabınız blok edilir ve blok süresince herhangi bir etkinliğe katılmanız engellenir.
  • Topluluk içinde üyelerle session, organizasyon, seans başlıkları altında ticari amaç güden kişiler BDSM Kültürünün tüm etkinlik ve hizmetlerinden uzaklaştırılır.
  • Topluluk üyelerinden herhangi birine zarar verecek her türlü eylem kınanır ve zarar gören kişinin şikayetleri doğrultusunda gerekli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlara kişilerle müzakere edilerek karar verilir.
Zaman zaman bu Kuralları değiştirmemiz gerekebileceğini ve değişiklik hakkımızı her zaman saklı tuttuğumuzu lütfen unutmayın.

İçerik Sınırları ve BDSM Kültürü Hizmetlerinin Kullanımı

BDSM Kültürü başkasına ait görseli kendisininmiş gibi kullanan, bundan ticari veya bireysel kazanç elde etmek isteyen herkese karşı mesafeli davranır ve bunların gerçekleşmesi durumunda uyarılarak kaldırılması veya düzeltilmesi istenir. Kaldırılmadı ve düzeltilmedi ise hesabı askıya alınır. Başkalarına ait ve telif haklarıyla korunan içeriklere izin verilmez. Politika, siyaset ve din gibi konularda, başkalarının fikirlerine saygı duymayan, inanç özgürlüklerinin karşıtı beyanatlar veren veya yazan kim olursa olsun hesabı belirli bir süre askıya alınır ve gerekmesi halinde kapatılır.

Yasa dışı faaliyetler

Hizmetlerimiz, etkinliklerimiz, yasa dışı amaçlarla veya yasa dışı etkinliklerin sürdürülmesi için kullanılamaz. BDSM Kültürü ve etkinliklerini bir zemin olarak kullanarak, bu davranışları sergileyen kişi veya kişiler hakkında gerekli mercilere bilgi verilir ve takip edilir.

Ele geçirilen içeriğin dağıtılması

Kişisel bilgiler içeren, ele geçirme yoluyla ulaşılan ve insanları zarara veya tehlikeye uğratması muhtemel ya da ticari sırlar bulunduran içerikleri doğrudan dağıtmak üzere hizmetlerimizin veya etkinliklerimizin kullanılmasına izin vermeyiz. Ele geçirilen içeriğin doğrudan dağıtılması, bu içeriğin internette veya sitemizde yayınlanması ya da başka web sitelerinde barındırılan ele geçirilmiş içeriğe doğrudan bağlantı verilmesi anlamına gelir.

Etkinliklere Katılım

BDSM Kültürü etkinliklerine, kayıtlı her üye katılabilir. Etkinliklere katılmak için ilk kez başvuran her hesap titizlikle incelenir ve gerekli olması durumunda telefon veya yüz yüze görüşme talep edilerek topluluğun diğer üyelerinin güvenliği sağlanmaya çalışılır. Bu şartı kabul etmeyen hesaplar askıya alınır veya bloklanır. Etkinlikler herhangi bir sosyal buluşmadan farklı değildir. İnsanların tanışmaları, gündemdeki konulardan konuşmaları, birlikte bir şeyler içilmesi hedeflenmiştir. Farklı beklentilerle bu buluşmalara katıldığı tespit edilen veya topluluk üyelerimizden birinin güvenlik endişeleri oluşması durumunda, şikayetler dikkatlice incelenir ve taraflara bildirilir.

Taciz İçeren Davranışlar

Birini hedef alarak taciz eden ya da rahatsızlık veren davranışlarda bulunamaz veya başkalarını buna teşvik edemezsiniz. Başka birine sataşma, tehdit etme veya susturmaya yönelik teşebbüsleri taciz içeren davranış olarak kabul ediyoruz. Karalama veya benzer bir dil kullanan, kişiyi hedef alan aşırı agresif hakaretlere karşı oldukça hassasız. Bazı kişiler belirli ifadeleri saldırgan olarak değerlendirse de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı her durumda önlem almayacağımızı lütfen unutmayın. [kleo_divider type=\"full|long|double|short\" double=\"yes|no\" position=\"center|left|right\" text=\"\" class=\"\" id=\"\"]
Üyelik sözleşmesini kabul ediyorum